Voorwaarden gevolmachtigde

Wilt u een gevolmachtigde het pgb laten beheren? Er zijn voorwaarden om ervoor te zorgen dat uw gevolmachtigde altijd in uw belang handelt. Wij beoordelen of uw gevolmachtigde aan de voorwaarden voldoet.

Wanneer een persoon zowel het budget beheert als pgb-zorgverlener is, kan er sprake zijn van belangenverstrengeling. Voor de gevolmachtigde is het dan lastiger om de inzet van de zorg objectief te beoordelen. De gevolmachtigde moet zorgverleners kunnen aansturen, de zorg coördineren en opdrachtgevers- en/of goed werkgeverschap uitvoeren. Dit kan niet voldoende onafhankelijk wanneer de gevolmachtigde ook zorgverlener is. De taak van een zorgverlener is om de zorg te leveren, niet om het pgb te beheren.

Gevolmachtigde zijn vraagt aandacht en tijd. Gevolmachtigden zetten zich in voor de zorg van de budgethouder. Dit betekent ook dat zij de budgethouder met regelmaat zien en/of spreken. Door een grens van maximaal 3 budgethouders te stellen, heeft de gevolmachtigde voldoende tijd om de budgethouder op een goede manier bij te staan. De gevolmachtigde zorgt ervoor dat er kwalitatieve zorg wordt ingekocht en dat deze zorg daadwerkelijk wordt verleend. Het zorgkantoor kan afwijken van het aantal budgethouders waarvoor de gevolmachtigde het pgb mag beheren. Dat gaat altijd in overleg.

Een gevolmachtigde moet in staat zijn om de zorgsituatie van de budgethouder te beoordelen en om adequaat actie te ondernemen. Een gevolmachtigde komt bij de budgethouder thuis, spreekt zorgverleners en gaat in op verzoeken en verplichtingen van het zorgkantoor. Dat lukt niet als een gevolmachtigde in detentie zit.

Dit is nodig om te communiceren met het zorgkantoor, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de zorgverleners.

In het belang van de budgethouder is het wenselijk dat de gevolmachtigde de taak voor een langere periode op zich neemt.

Rechtspersonen, bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie, zijn geen natuurlijke personen. Een rechtspersoon mag niet gevolmachtigd worden.

De gevolmachtigde heeft een bekend woonadres. In Nederland betekent dit een adres dat staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer de gevolmachtigde in het buitenland woont, geeft de gevolmachtigde het woonadres door aan het zorgkantoor.

Het is belangrijk dat er goed toezicht is op de levering van de juiste zorg. Een gevolmachtigde moet dan ook op tijd kunnen ingrijpen als dit niet het geval is. Een gevolmachtigde is op de hoogte van wat er speelt. Als redelijke afstand geldt een grens van 200 kilometer. Woont de gevolmachtigde verder weg, dan kan het zorgkantoor vragen hoe vaak de gevolmachtigde aanwezig is op locatie bij de budgethouder en hoe de gevolmachtigde zicht houdt op de kwaliteit en passendheid van de zorg.

Het is belangrijk dat er goed toezicht is op de levering van de juiste zorg. Een gevolmachtigde moet dan ook op tijd kunnen ingrijpen als dit niet het geval is. Een gevolmachtigde moet weten wat er speelt.

Dit geldt ook al op het moment dat een verzoek tot van toepassing verklaring van die regelingen bij de rechtbank is ingediend.

Als een rechter een wettelijk vertegenwoordiger heeft aangesteld, heeft de rechtbank geconstateerd dat deze persoon onvoldoende in staat is om de inhoud van de zorg en/of een correcte financiële administratie bij te houden.

Er is niet gebleken dat de gevolmachtigde bij een eerdere pgb-toekenning niet in staat is geweest om alle taken en verantwoordelijkheden van een pgb-beheerder uit te voeren.

Als de budgethouder naast pgb ook zorg in natura (ZIN) ontvangt, is het belangrijk dat de gevolmachtigde daarvan op de hoogte is. Op het moment dat de zorgsoort en/of zorgbehoefte wijzigt in het pgb kan dit gevolgen hebben voor de ZIN (en andersom). Een gevolmachtigde heeft dus de totale zorginzet in beeld: de zorg vanuit het pgb en de ZIN.