De gewaarborgde hulp voor pgb stopt

De wet- en regelgeving over het beheer van het pgb is per 1 juli 2024 gewijzigd.

Wat er wijzigt

Kan, mag of wil een budgethouder het pgb niet zelf beheren? Dan was het mogelijk om het pgb te laten beheren door een wettelijk vertegenwoordiger* of door een gewaarborgde hulp. In de gewijzigde wet- en regelgeving staat dat een pgb alleen nog beheerd kan worden door de budgethouder zelf (als de budgethouder geen wettelijk vertegenwoordiger heeft en pgb-vaardig is), een wettelijk vertegenwoordiger of door een gevolmachtigde.

Wat betekent dit voor u?

Voor budgethouders die al een pgb hebben, vervalt de gewaarborgde hulp uiterlijk 1 juli 2028. Als een gewaarborgde hulp uw pgb beheert, kan diegene dit blijven doen. Soms is er een administratieve wijziging nodig: een nieuw formulier. Wij nemen contact met u op als het in uw situatie nodig is om iets door te geven.

*bewindvoerder, mentor, curator, voogd of ouder van een minderjarige.

Beantwoord onderstaande vragen en bekijk wat de wijziging voor uw situatie betekent

Er is geen actie nodig. Er wijzigt niets voor u.

Er is geen actie nodig. Wij noemen uw wettelijk vertegenwoordiger niet meer uw gewaarborgde hulp, maar uw pgb-beheerder. Uw pgb-beheerder beheert uw pgb in het portaal.

Vul het Machtigingsformulier pgb-beheerder (pdf, 784,1 KB) in en stuur deze op naar het zorgkantoor. Daarmee wordt de gewaarborgde hulp omgezet naar de gevolmachtigde (pgb-beheerder).

Blijft de wettelijk vertegenwoordiger(s) het pgb beheren? Dan vervalt de gewaarborgde hulp. Wij noemen de wettelijk vertegenwoordiger(s) voortaan de pgb-beheerder. U hoeft niets op te sturen.

Wilt u dat de huidige gewaarborgde hulp het pgb blijft beheren? Vul dan het Machtigingsformulier pgb-beheerder (pdf, 784,1 KB) in en stuur deze op naar het zorgkantoor. Daarmee wordt de gewaarborgde hulp omgezet naar de gevolmachtigde (pgb-beheerder). De pgb-beheerder krijgt toegang tot het portaal.

Blijft de wettelijk vertegenwoordiger(s) het pgb beheren? Dan vervalt de gewaarborgde hulp. U hoeft niets op te sturen. Wij noemen de wettelijk vertegenwoordiger(s) voortaan de pgb-beheerder. 

Wilt u dat de huidige gewaarborgde hulp het pgb blijft beheren? Vul dan het Machtigingsformulier pgb-beheerder (pdf, 784,1 KB) in en stuur deze op naar het zorgkantoor. Daarmee wordt de gewaarborgde hulp omgezet naar de gevolmachtigde (pgb-beheerder). De pgb-beheerder krijgt toegang tot het portaal.

Er is geen actie nodig. Er wijzigt niets voor u. De wettelijk vertegenwoordiger is de pgb-beheerder. Deze persoon beheert het pgb in het portaal.

Er is geen actie nodig. Er wijzigt niets voor u. Één van de wettelijk vertegenwoordigers is de pgb-beheerder. Deze persoon beheert het pgb in het portaal.

Het zorgkantoor toetst elke pgb-beheerder op pgb-vaardigheid. Ook de budgethouder wordt getoetst als diegene pgb-beheerder wil worden. Als de budgethouder pgb-vaardig is, mag diegene zelf het pgb beheren.

Geef via het online formulier 'Gewaarborgde hulp of gevolmachtigde afmelden' door dat u zelf het pgb wil beheren. Wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.

Vul het Machtigingsformulier pgb-beheerder (pdf, 784,1 KB) in en stuur deze op naar het zorgkantoor. Daarmee wordt de gewaarborgde hulp omgezet naar de gevolmachtigde (pgb-beheerder).