Heb ik recht op langdurige zorg?

Langdurige zorg is er voor chronisch zieken. Maar ook mensen die kwetsbaar zijn door geestelijke problemen. Het gaat om mensen als kwetsbare ouderen en gehandicapten. Bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde dementie. Of mensen van alle leeftijden met een verstandelijke of lichamelijke beperking of aandoening.

Wanneer krijgt u langdurige zorg?

Langdurige zorg is bedoeld voor mensen die voor lange tijd veel of vaak intensieve zorg of toezicht nodig hebben. Die zorg is 24 uurs en dichtbij nodig. Langdurige zorg is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Kunt u niet meer met ondersteuning van de gemeente of met verpleging en verzorging zelfstandig wonen? Dan kunt u langdurige zorg uit deze wet, de Wlz, krijgen.

Goed voorbereid langdurige zorg aanvragen

Om langdurige zorg te krijgen heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Om deze indicatie goed aan te vragen is het belangrijk dat u al wat meer weet over langdurige zorg. Bijvoorbeeld of u thuis met zorg kunt blijven wonen of dat het nodig is dat u de zorg in een zorginstelling krijgt.

Welke langdurige zorg bestaat er?

De langdurige zorg die u nodig heeft wordt vanuit de Wlz geregeld.

  • Verblijf in een instelling
  • Verzorging
  • Verpleging
  • Begeleiding
  • Medische zorg en behandeling (geen ziekenhuiszorg)
  • Hulpmiddelen
  • Vervoer

Zorg thuis of in een zorginstelling?

Welke zorg u ontvangt, hangt af van uw indicatie en zorgvraag. U kunt bijvoorbeeld enkel de zorg thuis ontvangen of de zorg thuis ontvangen met dagbesteding in een zorginstelling. Lukt zelfstandig thuis wonen met extra zorg niet meer, dan is wonen in een zorginstelling mogelijk. Soms kunt u ook deels thuis en deels in een zorginstelling wonen. 

Bij uw aanvraag kunt u al voorkeuren aangeven

Zoals uw voorkeur voor zorgvorm en zorgaanbieder. De zorgvorm bepaalt mede de hoogte van de eigen bijdrage die u betaalt voor de zorg. Uw zorgvraag kan veranderen, de zorgvorm kan dan ook mee veranderen.